Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Κάνει τελικά ανακύκλωση ο Δήμος Μαραθώνα;



Πέρασαν ήδη δύο χρόνια από την έναρξη διαχειριστικής περιόδου της παρούσας δημοτικής αρχής και δεν κρύβουμε πως είχαμε κάποιες κρυφές προσδοκίες με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Δημάρχου, για την βελτίωση της εικόνας του νέου Δήμου στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος της καθαριότητας και της ανακύκλωσης κλπ. Για τον λόγο αυτό ήταν πάμπολλες οι έγγραφες αναφορές και παρεμβάσεις μας στα θέματα αυτά.

Εν έτη 2013, στην προσπάθειά να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο και με αφορμή την απάντηση του Δημάρχου, σε επιστολή του κ.Κυρ. Γκίκα σχετικά με την ανακύκλωση διαβάστε το τι διαπιστώσαμε.

Για τα μάτια του κόσμου οι σχέσεις του Δήμου Μαραθώνα με την ανακύκλωση... τα έγγραφα (συνημμένα) μιλούν από μόνα τους

  • ΕΓΓΡΑΦΟ “ΒΟΜΒΑ” η παραδοχή Δημάρχου 17.1.2013, πως η ανακύκλωση δεν καλύπτει όλα τα όρια του Δήμου, λόγω έλλειψης εξοπλισμού(?).

  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ έγγραφο-“ΔΙΑΨΕΥΣΗ” ΕΕΑΑ* της 5/2/2013 που βεβαιώνει πως ο Δήμος Μαραθώνα έχει στη διάθεσή του εξοπλισμό (όχημα και κάδους) που μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του πληθυσμού.

*ΕΕΑΑ: Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης

Εν ολίγοις η ΕΕΑΑ “καρφώνει” τον Δήμαρχο λέγοντάς του με άλλα λόγια, “κάντε το κουμάντο σας είσθε πλήρως εξοπλισμένοι”.

Που βρίσκετε η αλήθεια… και που το ψέμα
Όπως μάθαμε: Η ΕΕΑΑ είχε υπογράψει διαχρονικά (προ Καλλικράτη) όλες τις επί μέρους συμβάσεις συνεργασίας με τους, πρώην Δήμο Νέας Μάκρης, πρώην Δήμο Μαραθώνα και τις πρώην Κοινότητες Βαρνάβα και Γραμματικού, που απαρτίζουν πλέον τον νέο  Δήμο. Σύμφωνα με τον νέο νόμο όλες αυτές οι συμβάσεις ενοποιούνται στην μορφή και την έκταση που έλαβε τελικά ο νέος Δήμος (με βάση τον πληθυσμό των κατοίκων), χωρίς να απαιτείται νομικά οποιαδήποτε περαιτέρω τροποποίηση ή αλλαγή όρων. Επομένως η απαίτηση του Δήμου για αύξηση εξοπλισμού και μέσων είναι εκτός αντικειμένου.

Αυτό που διαπιστώνουμε εμείς εδώ είναι πως ο Δήμος εμφανίζεται ή να αγνοεί τους νόμους ή εσκεμμένα επιδιώκει να δικαιολογήσει και ενδεχόμενα να αποκρύψει την αδράνεια της δημοτικής αρχής στον τομέα της ανακύκλωσης.

  Σαν δημότες αυτού του τόπου και μετά από έρευνες που έχουμε κάνει πάνω στην διαχείριση και τον σχεδιασμό της ανακύκλωσης, εκτιμούμε πως ισχύει το δεύτερο δηλαδή θεωρούμε την απάντηση του Δήμαρχου προσχηματική, στην προσπάθειά του να αποποιηθεί της ευθύνης απαξίωσης του συστήματος ανακύκλωσης στο σύνολο του Δήμου του. Ο δήμος είναι ενιαίος όπως και οι δράσεις του.

Επειδή όμως πρόθεσή μας δεν είναι να αδικήσουμε τον Δήμαρχο ή να μηδενίσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια έστω και μικρή έχει κάνει, γι αυτό ζητήσαμε με ηλεκτρονική επιστολή μας της 5.2.2013 την Χορήγηση στοιχείων ανακύκλωσης του Ενιαίου Δήμου Μαραθώνα της περιόδου 2011 & 2012 για να ενημερωθούμε αλλά και αν χρειαστεί να βοηθήσουμε.

Για καθαρά δεοντολογικούς λόγους δημοσιεύουμε το άρθρο αυτό με καθυστέρηση πολλών ημερών περιμένοντας… τον Δήμαρχο να μαζέψει τα στοιχεία που ζητήσαμε να μας πληροφορήσει. Αλλά όπως φαίνεται περιμένουμε μάταια …. Βρε παιδί μου για λόγους ευγένειας ούτε ένα μήνυμα  δεν έστειλαν δηλ. ευχαριστούμε πήραμε το αίτημα σας το μελετάμε ή θα σας απαντήσουμε τότε, κλπ
Δυστυχώς άλλη μια φορά διαψευσθήκαμε, παρά την καλή μας θέληση.

Και τώρα τι …
Με τον ν. 2939 προβλέπεται ότι οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ανακύκλωση είτε μόνοι τους, είτε σε συνεργασία με κάποιο ΣΕΔ. Άρα, σήμερα όσοι δήμοι δεν κάνουν ανακύκλωση είναι σαφές ότι παρανομούν.
Αφού λοιπόν δεν λάβαμε απάντηση από τον δήμαρχο προτιθέμεθα -όπως δικαιούμαστε- να προστρέξουμε σε κάθε αρμόδια εποπτική αρχή του κράτους και της Ε.Ε.

Χαρακτηριστική η υποκρισία. Αντιγράφουμε  από την “Διαύγεια” τον Κανονισμό Καθαριότητας Δήμου Μαραθώνα της 22.6.2011 ΑΔΑ: 4ΑΣΚΩΛΜ-ΛΩ2.

….Ο Νέος Δήμος Μαραθώνος, βαδίζοντας στα πρότυπα των μεγάλων Ευρωπαϊκών πόλεων, ξεκινά δυναμικά? επίσης ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, αποβλήτων συσκευασίας, αλουμινένιες, γυάλινες, χάρτινες, πλαστικές συσκευασίες, αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, μπαταριών, συσσωρευτών και πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης….
Ωραία λόγια στο χαρτί γραμμένα!!

Τέλος,
Στο ερώτημα: Κάνει τελικά ανακύκλωση ο Δήμος Μαραθώνα???
Η απάντηση είναι πως μας “δουλεύουν” κανονικά!

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Για την Ομάδα
Μ. Αποστολόπουλος
Κυρ. Γκίκας


Σχετικά:
Ακούστηκε αλλά δεν επιβεβαιώθηκε ότι προγραμματίζεται
-        Η ανάθεση της ανακύκλωσης σε ιδιωτική εταιρία??? και  ότι
-        Αναβάλλεται το ψήφισμα για την γεώτρηση του ΧΥΤΑ στο διηνεκές???
ΖΗΤΩ!!!!!
 Προσαρτημένα έγγραφα που ακολουθούν
 




ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στον ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...