Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση της Τήνου. Ενα παράδειγμα προς μίμιση για τον Δήμο Μαραθώνα!

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση της Τήνου για την Τοπική Ανάπτυξη και το Περιβάλλον
Η διαλογή των σκουπιδιών με το παράδειγμα μιας ΚοινΣΕπ




Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Καλλονή-Κελλιά» Τήνου συστάθηκε στα τέλη του 2012 με όραμα την αειφόρο ανάπτυξη της Τήνου, μέσα από την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων, με αξιοποίηση όλων των παραγομένων προϊόντων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα ιδιαίτερα μορφολογικά, ιστορικά, κ.α. χαρακτηριστικά του νησιού, που το κάνουν να ξεχωρίζει.
images
Εντυπωσιακά αποτελέσματα
Ως κύριο αντικείμενο δραστηριότητας έχει τη διαχείριση ανακυκλώσιμων προϊόντων τα οποία συγκεντρώνει στο χώρο της, προδιαλεγμένα, υιοθετώντας το σύστημα «διαλογή στην πηγή». Για το σκοπό αυτό διοργανώνει επισκέψεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα σχολεία και τους κοινωνικούς φορείς του νησιού, και όχι μόνο, τα οποία από τα μέχρι σήμερα στοιχεία φαίνεται πως έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα:
  • 14 τόνοι χαρτί/χαρτόνι
  • 15 τόνοι γυαλιού
  • 13.000 αλουμινένια κουτάκια
  • 4 τόνοι πλαστικές σακούλες
  • 160.000 πλαστικά μπουκάλια
  • 22 τόνοι Τηγανέλαιο
που θα κατέληγαν στη «χωματερή» μιας και μέχρι σήμερα δεν υπήρχε οργανωμένο σύστημα ανακύκλωσης στο νησί.
Μάλιστα, μέσα από το αγκάλιασμα της προσπάθειας από τις επιχειρήσεις του νησιού και όλη την τηνιακή κοινότητα προέκυψε σε σύντομο χρονικό διάστημα, η δημιουργία μιας μόνιμης θέσης εργασίας καθώς και μιας εποχικής που καλύφθηκαν από άνεργους νέους του τόπου. Τα χρήματα για το μισθό τους προέρχονται από την πώληση των προϊόντων ανακύκλωσης
Η συνολική επένδυση –στην οποία περιλαμβάνονται μεταλλικά κοντέινερ, ζυγαριά ακριβείας, πρέσα, επτά ντεπόζιτα και εκατόν πενήντα πλαστικά βαρέλια για τη συλλογή του τηγανέλαιου, ειδικό καρότσι για τις μεταφορές υλικών, μία αντλία για το τηγανέλαιο και δέκα μεταλλικά κλουβιά για την εναπόθεση των ανακυκλώσιμων υλικών- έφτασε μόλις τις 20.000 ευρώ, όμως δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση των χορηγών που συνδράμουν κυρίως με μηδενικά έξοδα μεταφοράς των ανακυκλώσιμων προϊόντων στην Αθήνα.
Παράδειγμα προς μίμηση
Η πετυχημένη πορεία του εγχειρήματος έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα πολλών περιοχών της Ελλάδας (και κυρίως της νησιωτικής) που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια προβλήματα με τα απορρίμματα τους για τα οποία, η επίσημη πολιτεία προς το παρόν κωφεύει Σήμερα στα νησιά μας υπάρχουν 28 ΧΑΔΑ από τις εξήντα εννέα ενεργές πού λειτουργούν στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, μέλη της Κοιν.Σ.Επ. μοιράζονται την εμπειρία τους και την μεταφέρουν όπου τους ζητηθεί για να βοηθήσουν στη δημιουργία εθνικού δικτύου συνεταιριστικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κοιν.Σ.Επ. «Καλλονή-Κελλιά» Τήνου είναι μέλος του πανευρωπαϊκού δικτύου συνεταιριστικών επιχειρήσεων Rescoop που σχετίζεται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι πέρα από την ανακύκλωση η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Καλλονή-Κελλιά» Τήνου πραγματοποιεί δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης όπως η φετινή με τίτλο «Ψαρεύουμε Γόπες» με ενημέρωση για τις επιπτώσεις που έχει στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην υγεία όλων μας το φύτεμα στις παραλίες της γόπας των τσιγάρων, ενώ συνδράμει στην ενίσχυση των ευάλωτων κατοίκων του νησιού μέσα από την διανομή ιματισμού που παρέχουν οι χορηγοί της.
Στα μελλοντικά σχέδια είναι η προώθηση τοπικών προϊόντων πολιτιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων και η δημιουργία δικτύου
* Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα kalloni-tinos.gr

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ


Τα προϊόντα που συλλέγονται προς ανακύκλωση είναι τα εξής:

Χαρτί

  • Χαρτόνι / Χαρτόκουτα
  • Εφημερίδα
  • Περιοδικό / Διαφημ.Φυλλάδιο
  • Βιβλίο
  • Χαρτικά (αναλώσιμα γραφείου)
  • Χαρτί μηχανογράφησης
  • Νάυλον (οποιαδήποτε σακούλα ή συσκευασία τροφών)

Πλαστικό μπουκάλι

Συλλέγονται όλες οι κατηγορίες πλαστικών μπουκαλιών, παρακαλούμε μόνο η συγκομιδή τους να γίνεται με έναν εκ των δύο κάτωθι τρόπων:
  • Να παραμένει το μπουκάλι ασυμπίεστο αλλά χωρίς το πώμα
  • Να συμπιεστεί το μπουκάλι και να παραμείνει το πώμα
Αλουμίνιο
Μεταλλικό κουτί
Πλαστικά καπάκια
Προκειμένου να συλλέξουμε έναν προκαθορισμένο αριθμό και να προσφέρουμε ένα αναπηρικό καροτσάκι σε κάποιον συνάνθρωπο μας.

Πλαστικές Συσκευασίες

Προφυλακτήρες αυτοκινήτων

Πλαστικά καφάσια

Τηγανέλαια

Η συλλογή των χρησιμοποιούμενων μαγειρικών ελαίων διακρίνεται σε δύο κατηγορίες, και απαγορεύεται αυστηρά η ανάμιξη – αραίωση τους με νερό:
  • Φοινικέλαιο
  • Μix (ελαιόλαδο – ηλιέλαιο – καλαμποκέλαιο – αραβοσιτέλαιο κ.α.)
Σας παρακαλούμε πριν τη προσκόμιση των προϊόντων σας να έχει πραγματοποιηθεί όσο το δυνατό είναι εφικτό η διαλογή τους στην πηγή.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Ο Τιμοκατάλογος Προϊόντων Ανακύκλωσης έχει ως εξής:

ΧΑΡΤΙ-ΧΑΡΤΟΝΙ – 15€ / τόνο
ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ – 25€ / τόνο
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΛΕΥΚΑ – 1 λεπτό / 3 τεμάχια
ΚΑΦΑΣΙΑ (ΠΛΑΣΤΙΚΑ) – 20€ / τόνο
ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ – 1 λεπτό / 1 τεμάχιο
ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ – Παροχή 200 λίτρων ηλιελαίου (πιστοποιημένο) για παράδοση 1200 κιλών μικτού τηγανελαίου







Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας.
Ας το προστατεύσουμε.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...