Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ: ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΎΚΛΩΣΗ


Διαβάστε Σχετικά :
  1. Κύριε Δήμαρχε -Να στείλω την επιστολή στα σκουπίδια ή στην ανακύκλωση;

  2. Κάνει τελικά ανακύκλωση ο Δήμος Μαραθώνα;

Ήταν Απρίλιος του 2011, όταν μετά απο σχετική επιστολή μας  Κύριε Δήμαρχε -Να στείλω την επιστολή στα σκουπίδια ή στην ανακύκλωση; η απάντηση που ηρθε  ήταν πως"η ανακύκλωση λειτουργεί χωρίς ουσιαστικά προβλήματα".  Διαβάστε σχετικά

From: ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ [mailto:pressoffice@marathon.gr]
Sent: Thursday, April 14, 2011 4:08 PM
To: 'Μιχάλη Αποστολόπουλο'; 'ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ'; 'ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ'
Cc: 'ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΙΜΙΝΗ'
ΑΦΟΡΑ:  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ - Κύριε Δήμαρχε -Να στείλω την επιστολή στα σκουπίδια ή στην ανακύκλωση;

Κύριε Αποστολόπουλε,
Σχετικά με τις παρατηρήσεις σας στο ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα της ανακύκλωσης έχω να σας ενημερώσω τα παρακάτω.
Το περιστατικό στο οποίο αναφέρεστε και χρησιμοποιείτε ως παράδειγμα συμβαίνει σπάνια και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της ανακύκλωσης, μόνο στις περιπτώσεις όπου στους μπλε κάδους ανακύκλωσης εμπεριέχονται καμιά φορά και κοινά οικιακά απορρίμματα συνήθως από λάθος των κατοίκων.
Στην περίπτωση όπου οι οδηγοί των απορριμματοφόρων της ανακύκλωσης αντιληφθούν ότι στους μπλε κάδους εμπεριέχονται και κοινά οικιακά απορρίμματα, σύμφωνα με οδηγίες που έχουν, δεν αναλαμβάνουν να τους αδειάσουν αλλά σε συνεννόηση με τους οδηγούς των κοινών απορριμματοφόρων μεταφέρουν την ευθύνη σε αυτούς.
Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι όπως μας διαβεβαίωσε η Τοπική Κοινότητα Βαρνάβα, η ανακύκλωση συσκευασιών στην περιοχή λειτουργεί χωρίς ουσιαστικά προβλήματα και ότι πολύ σύντομα η ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών καθώς και αυτή των φωτιστικών και ηλεκτρικών λαμπτήρων, που την τελευταία τριετία λειτουργούν άψογα στη Νέα Μάκρη, πρόκειται όπως προγραμματίζουμε, να επεκταθούν σε όλη την έκταση του νέου Δήμου Μαραθώνος.
Με εκτίμηση,
Ιορδάνης Λουίζος
Δήμαρχος Μαραθώνος

Όμοια τον Ιανουάριου του 2013 σε ερώτημα του κ. Γκίκα Κυρ. Ο Δήμαρχος μας έδωσε εξής απάντηση


Σε αίτημα ΜΑς προς την ΕΕΑΑ  σχετικά με τους ισχυρισμούς του Δημάρχου Μαραθώνα, λάβαμε την ακόλουθη απάντηση που πράγματι μας εξέπληξε.
Με βάση όλα τα παραπάνω αποστείλαμε στον Δήμαρχο του Δήμου Μαραθώνα την παρακάτω επιστολή για την οποία δεν πήραμε ποτέ απάντηση. Έτσι αναγκαστικά και προσφύγαμε  στον Συνήγορο του Πολίτη.
Ακολουθεί η επιστολή που στείλαμε στον Δήμαρχο

ΠΡΟΣ τoν Δήμαρχο
ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ                                                                                    6.2.2013
Οδός: Οινόης 6, Μαραθώνας Αττικής
Τ.K.: 19007

Υπόψη
κ. Ιορδάνη Λουΐζου
ΘΕΜΑ:  Αίτημα Χορήγησης στοιχείων ανακύκλωσης του Ενιαίου Δήμου Μαραθώνα. Σχετικό έγγραφο Δήμου Αριθ. Πρωτ. : 1080/ 17.1.2013 προς τον κ. Κυρ. Γκίκα

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε
Αναφερόμενοι στην παραπάνω επιστολή σας, παρακαλούμε θερμά να μας ενημερώσετε, για τους λόγους που μέχρι σήμερα η ΕΕΑΑ δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά σας.

Στην απαντητική σας επιστολή 1080 μεταξύ των άλλων λέτε …. αναμένουμε από την Ε.Ε.Α. τη συνδρομή της, ανταποκρινόμενη στα δικά μας αιτήματα, να προχωρήσει στην προμήθεια εξοπλισμού προκειμένου να επεκταθεί η ανακύκλωση σε όλα τα όρια του νέου Δήμου….

Παρόλα αυτά σας πληροφορούμε πως σε πρόσφατη επικοινωνία που είχαμε με την εταιρία ΕΕΑΑ (Συνημμένη επιστολή 5/2/2013) σημειώνει ότι:
«Ο Δήμος Μαραθώνα έχει στη διάθεσή του εξοπλισμό (όχημα και κάδους) που μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του πληθυσμού».
Και πως για την παροχή στοιχείων ανακύκλωσης «Ποσότητες ανακυκλώσιμων ετών 2011 και 2012 ανά μήνα και συμβάσεως συνεργασίας διαθέτει ο Δήμος Μαραθώνα στον οποίο θα μπορούσατε να απευθυνθείτε για πληροφόρηση σας».

Μαζεύοντας όλα τα παραπάνω έχουμε:
1.     Αιτήματα Δήμου προς ΕΕΑΑ περί ανάγκης προμήθειας εξοπλισμού ειδικών οχημάτων και κάδων
2.     Βεβαίωση από ΕΕΑΑ πως διαθέτει ήδη πλήρη υποστήριξη στον Δήμο σε όχημα & κάδους ανακύκλωσης.
3.     Βεβαίωση από τα πλέον επίσημα χείλη του  πρώτου Πολίτη του Δήμου ότι η ανακύκλωση δεν εφαρμόζεται σε όλα τα όρια του Δήμου (Υπολογίζουμε Βαρνάβα, Γραμματικό, Μαραθώνα) και υποθέτουμε πως γίνεται μόνο στην Ν. Μάκρη.
4.     Δήλωση της ΕΕΑΑ για την δυνατότητα παροχής στοιχείων ανακύκλωσης εκ μέρους του Δήμου.

Χρειάστηκαν 2 χρόνια για να αντιληφθούμε, πως η ΕΕΑΑ ενσωματώνει (σύμφωνα με το νόμο) τις επί μέρους συμβάσεις των πρώην κοινοτήτων στην τελική μορφή που έλαβε ο νέος Δήμος, για την κάλυψη των υποχρεώσεων της (σε εξοπλισμό) και με βάσει τον πληθυσμό (33.000) που αποτελεί και βασικό Όρο της σύμβασης.
 Χρειάστηκε να επέμβουμε εμείς για να μάθουμε πως με βάσει τα παραπάνω ο υπάρχον εξοπλισμός (όχημα +κάδοι) υπερκαλύπτει τον πληθυσμό (26.000) της απογραφής του 2001

Κύριε Δήμαρχε, πως συμβιβάζονται όλα τα παραπάνω. Τι έχετε να πείτε??
Εμείς εδώ, εστιάζουμε το πρόβλημα στον Δήμο που μέχρι σήμερα δεν διευκρίνισε το θέμα με την εταιρεία και εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να σχεδιάσει και να οργανώσει την ανακύκλωση ( σύμφωνα με τα πρότυπα) ώστε να καλύπτει όλα τα όρια του.
κ. Δήμαρχε, επί δύο χρόνια επιμέναμε να τονίζουμε με πληθώρα μηνυμάτων σε όλους τους τόνους πως ανακύκλωση ΔΕΝ λειτουργεί και εσείς τότε μας λέγατε “η ανακύκλωση γίνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα”. Ήρθε όμως η ώρα μετά την ομολογία σας, να ξεκινήσουμε, για να σώσουμε ότι σώζεται, αρκεί να αναδείξετε την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σαν 1Η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ για τον Δήμο μας.
Οι ΟΤΑ, είναι υποχρεωμένοι να επεξεργαστούν και να εφαρμόσουν ένα σχέδιο εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων, όπου θα εφαρμόζεται μια ιεραρχία προτεραιοτήτων στη διαχείριση: πρόληψη, μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, τελική διάθεση (ταφή ή άλλη ασφαλή μέθοδο) μόνο υπολειμμάτων.
Εμείς σαν ενεργοί πολίτες πως μπορούμε να συμβάλουμε (επιτελικά) από την πλευρά μας?
Για ένα πρώτο ξεκίνημα, παρακαλούμε να μας βοηθήσετε χορηγώντας μας όλα τα απαραίτητα στοιχεία που έχετε στην διάθεσή σας μέχρι σήμερα ( π.χ αριθμούς – ποσότητες) ώστε έχουμε μια πιο ρεαλιστική εικόνα.
ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΣΑ  ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ* σε τόνους/ έτος

2011
2012


ΧΥΤΑ
ΑΝΑΚΥΚΛ
ΧΥΤΑ
ΑΝΑΚΥΚΛ

ΒΙΟΑΠΟΔΟΜΗΣΙΜΑ




Αρ. κάδων
Οικιακή Λιπασματοποίηση




Αρ κάδων λιπασματοποίησης
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ




ΣΣΕΔ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ/ΕΕΑΑ
ΧΑΡΤΟΝΙ




ΔΗΜΟΣ
ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ




ΔΗΜΟΣ
ΚΛΑΔΙΑ




Δημοτικό ΚΔΑΥ /Λιπασματοποίηση
ΟΓΚΩΔΗ




Δημοτικό ΚΔΑΥ/XYTA
(ΜΠΑΖΑ-ΑΔΡΑΝΗ)




Δημοτικό ΚΔΑΥ/Ανάπλαση Λατομείου/ΧΥΤΑ
ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ*




ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
ΣΥΝΟΛΟ





ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ    %  

*Όμοια (παραπάνω πίνακας) χωριστά για κάθε δημοτική Κοινότητα (Βαρνάβα, Γραμματικό, Μαραθώνα, Ν. Μάκρη)
Επιπρόσθετα:
Παρακαλούμε να μας χορηγήσετε αντίγραφα των μηνιαίων εκθέσεων της ΕΕΑΑ, που παραλαμβάνει ο Δήμος μας «Ποσότητες ανακυκλώσιμων ετών 2011 και 2012 ανά μήνα και συμβάσεως συνεργασίας.
Τέλος,
Εν έτη 2013 που βρισκόμαστε ???  Αν δεν μπορέσετε (εντός 3μήνου) να δημοσιοποιήσετε στοιχεία παρόμοια σαν αυτά που έχει ο Δήμος Ελευσίνας από το 2010 που αναφέρει στην παρουσίασή του ΕΔΩ (σε μορφή PPS), φοβούμαστε πως το πρόβλημα της ανακύκλωσης στο Δήμο θα παραμένει “κριμένο” στο συρτάρι.
Για να είμαστε ρεαλιστές με βάση προηγούμενη εμπειρία μας δεν περιμένουμε να πάρουμε κάποια απάντηση εκ μέρους σας ( αναλυτικά στοιχεία που ζητάμε) όπως δεν πήραμε και για άλλα συναφή ή όχι θέματα. Θα χαρούμε όμως αν μας διαψεύσετε.
Εμείς θα συνεχίζουμε να επιμένουμε, γιατί το Περιβάλλον υποφέρει βάναυσα στον τόπο μας όπως και οι δημότες του, αλλά η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελεί το άλλοθι για την εγκατάλειψη της προστασίας του.
Με τιμή
Για την ομάδα Ενεργών πολιτών

Μ. Αποστολόπουλος
Κάτοικος Βαρνάβα

Κυριάκος Γκίκας
Παύλου Κουντουριώτη 2
Γραμματικό – Αττικής
 ---------------

Μόλις πρόσφατα 19.8.2013 ο Δήμος Μαραθώνα μας κοινοποίησε την απάντησή που έδωσε στον Συνήγορο του Πολίτη, με υπογραφή  υπαλλήλου και όχι του Δημάρχου! Σεβασμός στους θεσμούς.

Αναμένουμε την τελική γνωμάτευση του Συνήγορου του Πολίτη για το θέμα.

Επιστολή Μπλα, μπλα, μπλα....με πολλές δικαιολογίες και το άλλοθι την οικονομικής κρίσης.
 

Εμείς θα συνεχίζουμε να επιμένουμε, γιατί το Περιβάλλον υποφέρει βάναυσα στον τόπο μας όπως και οι δημότες του, αλλά η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελεί το άλλοθι για την εγκατάλειψη της προστασίας του από τον Δήμο.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα του Δημάρχου  της 14 Απριλίου 2011 ήταν παραπλανητικό και ψεύτικο. Όπως αποκαλύπτεται τελικά η ανακύκλωση? δεν καλύπτει όλα τα όρια του Δήμου παρά μόνο την Ν.Μάκρη και αυτό είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ, σύμφωνα με την νομοθεσία.

  ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η συνέχεια προσεχώς....

Σχετικά Links:
http://marathonrecycling.blogspot.gr/2011/04/blog-post_26.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...