Το πιστεύουμε ή δεν το πιστεύουμε οι πολίτες διαμορφώνουν την πολιτική των πολιτικών όταν αγωνίζονται και διαμαρτύρονται, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ- ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ....παράδειγμα προς μίμηση...για τον Δήμο Μαραθώνα!


Αρκεί ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο να βάλλουν και προβάλλουν την υλοποίηση της Ανακύκλωσης σαν 1η Προτεραιότητα για τον τόπο, μακριά από πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες.

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΑ
(ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ)
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 2010
Το 2010 ο Δήμος Ελευσίνας  συνέχισε την οργάνωση της διαλογής στην πηγή και διαχειρίστηκε με πρότυπο και σύννομο τρόπο το σύνολο των αστικών στερεών αποβλήτων, τα οποία περιλαμβάνουν τα ακόλουθα ρεύματα:
1-Βιοαποδομήσιμα: συλλέγονται στους πράσινους κάδους και μέσω μεταφόρτωσης οδεύουν στον ΧΥΤΑ. Τμήμα των βιοαποδομησίμων λιπασματοποιούνται με τη συσκευή eco-pod μαζί με πράσινα απόβλητα είτε με οικιακή λιπασματοποίηση.
2-Συσκευασίες: συλλέγονται σε μπλε κάδους και οδεύουν προς ανακύκλωση στο ΚΔΑΥ Ελευσίνας
3-Ογκώδη οικιακά: συλλέγονται σε μεταλλικά skippers των 7 κμ και αφού τεμαχιστούν στο δημοτικό ΚΔΑΥ για να μειωθεί ο όγκος τους οδεύουν στο ΧΥΤΑ
4-Μπάζα (ΑΕΚΚ-απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών, κατεδαφίσεων): συλλέγονται προαιρετικά για να μην αποτίθενται αυθαίρετα και οδεύουν προς αναπλάσεις (ΧΥΤΑ)
5-Ειδικά ανακυκλώσιμα απόβλητα. (απόβλητα λιπαντικών ελαίων, ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά, ελαστικά, ΟΤΚΖ κλπ): παραδίδονται στα εγκεκριμένα συστήματα ανακύκλωσης.

Τα βιοαποδομήσιμα (πράσινοι κάδοι) και οι συσκευασίες (μπλε κάδοι) αποτελούν τα ημερήσια ρεύματα των αστικών στερεών αποβλήτων (Ημερήσια ΑΣΑ).

Συνολικά το 2010 παρουσιάστηκαν οι ακόλουθες μεταβολές σε σχέση με το 2009.
·            Η ποσότητα των ημερήσιων ΑΣΑ μειώθηκε κατά -10%.
·            Η ποσότητα των συσκευασιών που ανακυκλώθηκε αυξήθηκε κατά +9% και το ποσοστό ανακύκλωσης, ως ποσοστό των ημερήσιων ΑΣΑ, αυξήθηκε σε 23% από 19% το 2009.
·            Η ποσότητα των βιοαποδομήσιμων μειώθηκε κατά -15%.
·            Η ποσότητα του συνόλου των  ΑΣΑ, αλλά και των 4 βασικών ρευμάτων (βιοαποδομήσιμα, συσκευασίες, ογκώδη, μπάζα-ΑΕΚΚ) μειώθηκαν κατά -18%.
·            Το ποσοστό ανακύκλωσης του συνόλου των ΑΣΑ ανήλθε σε 30%.
Συνολικά διαχειρίστηκαν 18.770 τόνοι κάθε είδους αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) (έναντι 22.881 τόννοι το 2009, μείωση κατά 18%) και ανακυκλώθηκε ποσοστό 30% του συνόλου των ΑΣΑ 
Μεγέθυνση με ένα κλικ!
Ο Δήμος Ελευσίνας προωθεί την ανακύκλωση και λιπασματοποίηση, έχει συμβληθεί με όλα τα συστήματα ανακύκλωσης, ενώ προσέφερε έκταση στην ΕΕΑΑ για τη δημιουργία σύγχρονου ΚΔΑΥ συσκευασιών που εξυπηρετεί Δήμους της Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας.
Η Ελευσίνα αντί να επιβραβεύεται για τις δράσεις αυτές στην πράξη τιμωρείται, αφού πληρώνει στον ΕΣΔΚΝΑ 66 €/τόνο, ενώ ο μέσος όρος των λοιπών Δήμων πληρώνει 40 €/τόνο, ενώ άλλοι Δήμοι δεν πληρώνουν. Παράλληλα τα οχήματα του Δήμου Ελευσίνας δεν εξυπηρετούνται στον ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα ο μεγάλος χρόνος αναμονής να μεγαλώνει υπέρογκα το κόστος μεταφοράς.
Θεωρούμε ότι θα εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος 3854/2010 του ΥΠΕΚΑ, με τον οποίο καθιερώνεται υποχρεωτικά η πληρωμή των ΟΤΑ στους ΦΟΔΣΑ με βάση την ποσότητα και όχι τα τακτικά έσοδα.


Το 2011 ο Δήμος Ελευσίνας θα υλοποιήσει τις ακόλουθες δράσεις:
Ø Θα προωθήσει και στη Μαγούλα όλες τις δράσεις ανακύκλωσης και διαχείρισης των ΑΣΑ που εφαρμόζονται στην Ελευσίνα, αφού πλέον αποτελούν τον νέο Δήμο Ελευσίνας.
Ø Θα τοποθετήσει 20 βυθιζόμενους κάδους σε κεντρικά σημεία (πλέον των 40 κάδων που ήδη υπάρχουν).
Ø Θα αγοράσει και θα διανείμει στους κατοίκους 100 κάδους οικιακής λιπασματοποίησης (πλέον των 400 κάδων που έχουν ήδη διανεμηθεί)
Ø Θα ολοκληρώσει και θα αξιολογήσει το πρόγραμμα LIFE με τίτλο Πληρώνω Οσο Πετάω, Π.Ο.Π (HEC-PAYT).
Ø Θα προωθήσει την κατασκευή κλειστής μονάδας λιπασματοποίησης σε βιομηχανική περιοχή, ώστε να απαλλαγεί από τον ΧΥΤΑ και να οδηγεί προς ταφή στον ΧΥΤΥ ως υπόλειμμα μόνο το 10% των αποβλήτων του. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της μονάδας έμενε επί 8 μήνες στα συρτάρια της πρώην Νομαρχίας.
Ø Συνολικά οι δράσεις ανακύκλωσης και αξιοποίησης αποβλήτων στην Ελευσίνα:
1.     θα οδηγήσουν σε ποσοστό ανακύκλωσης και ανάκτησης του συνόλου των ΑΣΑ μεγαλύτερο του 90%.
2.     θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 43.660 τόνους/έτος , και
3.     θα παράγουν πράσινη ενέργεια 36,7 GWh/y, η οποία είναι ισοδύναμη προς το 75% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τον φωτισμό των δημόσιων χώρων και προς 3 εκατ.Λίτρα Diesel, τα οποία αρκούν για τη τηλεθέρμανση 2.000 οικιών.

 Ιανουάριος 2011
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Γ.ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ

Επισυνάπτεται εκτενής παρουσίαση σε μορφή PPS ΕΔΩ
Επισυνάπτονται 5 σχήματα.
Μεγέθυνση με ένα κλικ στις φωτογραφίες



Σχετικά

2 σχόλια:

Σχολιάστε γράψτε την γνώμη σας, συμπαραταχθείτε...